„Mit csinál?” – a targoncavezető

Targoncavezető - Piros toyota targonca pakol be egy kamionba
Targoncavezető

A targoncavezető létfontosságú láncszemet jelent az ellátási láncában. Nélkülük a logisztikai raktárok, kikötők, sőt, sok építkezés is leállna. Az alábbiakban részletezzük mindazt, amit a targoncavezetői munkáról tudni kell, beleértve a bértáblákat, a tipikus munkakörülményeket, a szükséges készségeket és az általános munkaköri feladatokat.

Targoncavezető
Targoncavezető | Fotó: Canva

Raktári munka, több mint vezetés

A targonca vezetése nagyon erős vezetés technikai tudást igényel, beleértve az eszköz navigálását és a legkisebb helyen való parkolást is. Raktári és rakodótermi targoncavezetőként sok akadályt tartalmazó, összetett terekben kell boldogulni. Kiváló szem-kéz koordinációs és térfelismerő képességeket igényel. Nagyon fontos, hogy 360 fokos térfelismerő tájékozottságot tartson fenn a környezetéről.

Targoncavezetői szerepek

A targoncavezetőkre minden eddiginél nagyobb igény van a logisztikai csomópontokon, mint a kikötőkben, repülőtereken és raktárakban, de mindenhol, ahol teher mozgatásával foglalkoznak: így a gyárakban, gazdaságokban, építkezéseken. A targoncás munka széles skálán mozog:

 • ömlesztett raklapok mozgatása repülőgépekről, vonatokról és teherautókról raktárakba és gyárakba,
 • logisztikai műveletek szervezése és végrehajtása raktárban,
 • emel és szállít egy építkezésen,
 • veszélyes anyagok szállítása.

Milyen feladatai vannak egy targoncavezetőnek?

A növekvő automatizálás és a mesterséges intelligencia technológia új lehetőségeket nyit a műszaki háttérrel rendelkező operátorok előtt. A targoncavezető felelőssége az adott munkakörhöz és helyzethez kötött. A legtöbb pozíció azonban magában foglal néhány közös üzemeltetési feladatot, többek között:

 • Anyagok rakodása,
 • Terhek emelése,
 • Különböző targoncák és eszközeik kezelése,
 • Navigálás a munkaterületen,
 • Targonca biztonsági ellenőrzése.

A nagyméretű raklapok és ömlesztett csomagok szállítása mellett a targoncavezetőknek gyakran kell zsugorfóliázniuk az árukat és elemezniük a gyártási ütemterveket.

További feladataik

 • Munkaterület tisztán és biztonságosan tartása,
 • A vállalati, állami biztonsági előírások betartása,
 • Hatékony kommunikáció a műszak vezetővel, a szállítási szakemberekkel és a többi raktári dolgozóval,
 • Az újonnan felvett munkatársak képzése (különösen, ha targoncakiképző feladataid is vannak).

Milyen típusú berendezéseket használnak a targoncavezetők?

Definíció szerint a targonca egy olyan motoros eszköz, amely képes rövid távolságra emelni és mozgatni tárgyakat. Az OSHA szerint minden targonca a következő hat osztály valamelyikébe tartozik:

Ezek a targoncák általában pneumatikus vagy párnázott gumiabroncsokkal vannak felszerelve, és beltérben, sima padlón használják őket.

Ahogy a neve is mutatja, ez a targoncaosztály a keskeny folyosókkal rendelkező raktárakba és raktárközpontokba való.

A kezelők kézi vezérléssel dolgoznak és manőverezik ezt a targoncaosztályt.

Párnázott gumiabroncsaik miatt ezek a modellek leggyakrabban rakodódokkokban vagy raklapos rakományokkal dolgozó raktárakban fordulnak elő.

Az ebbe az osztályba tartozó targoncák rendkívül sokoldalúak, ezért egyre népszerűbbek a modern raktárakban és gyárakban.

Ezt a targoncatípust elsősorban építkezéseken, autó-újrahasznosítóknál és fatelepeken használják.

Milyen munkakörnyezetben dolgozik egy targoncavezető?

Targoncavezetőként a munkakörnyezete a munkakörtől függ. Bizonyos helyzetekben a targoncavezető egy nagy csapattal dolgozik együtt, vagy koordinál; más esetekben inkább magányos pozíciókat jelentenek. A munkáltatótól és az elvárt feladatoktól függően a munkavégzés zárt térben, gyárakban, rakodódokkokban, raktárakban történik, vagy szabadban, fejlesztési helyszíneken.

Kik a kollégái targoncavezetőnek?

Bár a targoncavezető a targonca kezelése közben önállóan dolgozik, a készletek, termékek és anyagok mozgatására vonatkozó utasítások a raktár- vagy ellátási lánc vezetőjétől származnak. Kezdő pozícióban a raktári személyzet tagja, a raktár- vagy logisztikai vezető ismerteti a napi feladatatokat.

Milyen a targoncavezető munkarendje?

A targoncavezetők munkarendje változó. A többség azonban órabérben dolgozik. Mivel a targonca vezető az ellátási láncban betöltött munkakör, ezért a műszakok kettő, vagy három műszakban vannak szervezve. A legtöbb műszak nyolc vagy kilenc órás. Mivel az ellátási lánc sosem áll meg, a targoncavezetőnek gyakran kell hétvégén is dolgozniuk. Alternatívaként az építőiparban végzett targoncás munkák elsősorban projektalapúak.

Milyenek a targoncavezetői karrierlehetőségek?

A Logijobs előrejelzései szerint a targoncás munkakörök körülbelül 5%-kal fognak növekedni a 2023-as évben. Figyelembe véve a logisztikai, a raktári szállítást igénylő e-kereskedelem várható növekedését, a targoncaüzemeltetés kilátásai nagyon erősek. Bár a targoncavezetői állások a belátható jövőben biztosak, a raktározási technológia fejlődik. Továbblépési lehetőségeit tekintve az új technológiák elsajátítása hozhat, például, ha képesítést szerez a technológiás mechanikában.

Végzettség és készségek

A targoncavezetés egyik előnye, hogy nem igényel meghatározott iskolai végzettséget. Ha jól tudja olvasni és követni a konkrét utasításokat, akkor kiválóan fog teljesíteni ebben a szerepkörben. Sok munkáltató inkább olyan targoncavezetőket alkalmaz, akik középiskolát végeztek vagy általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A korábbi tapasztalat is előny, de a pályakezdőknek is könnyű munkát találni.

A munkavédelmi és biztonsági szab állok ismerete és betartása különösen fontosak a raktárakban és az építkezéseken. A targoncavezető gyakran dolgozik potenciálisan veszélyes környezetben, ezért a munkavédelmi-tanúsítvány megszerzése követelmény. Ha targoncavezetőként szeretne elhelyezkedni, iratkozzon be egy jóváhagyott képzési programra, és tegyen sikeres vizsgát. Ezeket a tanfolyamokat általában a helyi képzőiskolák kínálják. Egy targonca vezető képzési program a következőkre terjed ki:

 • Biztonsági szabályok
 • Vezetési technikák
 • Az eszköz karbantartása

A tanfolyam előadásokat, oktató videókat és írásos anyagokat tartalmaz. A tanúsítvány, jogosítvány megszerzéséhez írásbeli vizsgát, valamint egy targoncakiképző által felügyelt üzemeltetési értékelést kell letennie. Sok esetben a vállalat alkalmaz egy ilyen targonca oktatót.

Készségek és kompetenciák

A targoncavezetőnek kifogástalan térlátásra, perifériás látásra és szem-kéz koordinációra van szüksége. A rakományok beállításához, vagy könnyű javítási munkák elvégzéséhez esetenként kézi munkára és felsőtest-erőre is szükség lehet. Emellett a munka nagyfokú részletorientáltságot is igényel.

Mennyi a targoncavezető átlagos fizetése?

A targoncavezető fizetése a munkakör típusától, a tapasztalattól és a helytől függően változik. A LogiJobs fizetési statisztikája szerint az anyagmozgató operátorok, targoncavezetők fizetése átlagosan 350 000 – 400 000 Forint körül alakul. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb tapasztalattal rendelkezők több pénzt kapnak, és a legtöbb vállalat – különösen az összetett munkaköröket ellátó vállalatok – szívesen fizet jól a szakmájukat ismerő targoncavezetőknek. Egy jó targoncavezető értékes munkatárs.

Legolvasottabb

„Mit csinál?” – a lean manager a logisztikában

Manapság egyre többet hallunk a "lean"megközelítési módszerről a logisztika területén is. Nagyvállalatok előszeretettel használják a „Lean és Kaizen filozófia” - azaz a hatékonyságnövelés és a veszteségcsökkentés módszereit

Támogatott gépjárművezető képzés a sofőrhiány enyhítésére.

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén. Az 1,7 milliárd forintnyi

Logisztikai konferenciák naptára Európában 2024-ben

Logisztikai konferenciák 2024-ben számos logisztikai és közlekedési eseményre kerül sor Európában. A LogiJobs országonként mutatja be a közelgő logisztikai konferenciák és kiállítások naptárát. Tájékozódjon az

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása