„Mit csinál?” – az export-import szakügyintéző (menedzser, koordinátor)

Az export-import szakügyintéző segíti a vállalatot az import- és export műveletekben, valamint a kereskedelmi megállapodások programjainak végrehajtásában és a belső ellenőrzések fenntartásában.

Export-import menedzser
Export-import menedzser | Fotó: Canva

Export-import menedzser

Az export-import szakügyintéző (menedzser, vagy koordinátor pozícióban) az a szakember, aki a szállítmányok dokumentációjának specialistája, biztosítja, hogy azok megfeleljenek a vámszabályoknak és -előírásoknak. Olyan kérdésekben is képes tanácsot adni, mint a tarifák, biztosítások és kvóták. Ők felelősek a küldeményeknek a tarifakódolási rendszer szerinti kategorizálásáért. Az import-export szakügyintézők tanácsot adnak a fizetendő vámok és adók csökkentésére vonatkozóan is.

Az export-import menedzser vagy koordinátor munkakör potenciálisan széleskörű és sokféle feladatot magában foglaló munkakör. Az import/export menedzser/ügyintéző munkaköri leírásai is jelentősen eltérhetnek az országtól, a helyi import/export törvényektől és eljárásoktól, valamint a szervezeten belül elvárt szereptől függően. Szakmai szerepe magában foglalja az értékesítés, beszerzés és vásárlás, pénzügy, jog, adminisztráció egyes területeit is.

Export-import szakügyintéző karrierlehetőségei

A globalizáció az export-import területét sokkal szélesebbre tárta, ezáltal növelve az export-import szakemberek/menedzserek karrierlehetőségeit. A magas gazdasági növekedést produkáló országokban az export-import menedzserek számára meglehetősen nagy a mozgástér. Az export-import menedzserek nemcsak a nagy exportőrházakban, kereskedőházakban, exportfeldolgozó zónákban, exportfejlesztési tanácsadásban, rakomány elszámolási és kezelési ügynökségekben, fejlesztési hatóságokban és árutanácsokban, csomagolóiparban, biztosítótársaságokban, hogy csak néhányat említsünk, hanem saját vállalkozásukban is növekedhetnek, amint elég megbízást kapnak.

Számos kiskereskedő, gyártó, szállítmányozó és harmadik félként működő logisztikai vállalat alkalmaz export-import menedzsereket a globális ellátási láncok bonyolult eljárásainak gyors és hatékony irányítása érdekében. 

Export-import menedzser néhány szerepe és felelőssége 

Megfelelés 

Az export-import menedzser felelőssége, hogy az összes kereskedelmi eljárást a saját országuk és az érintett külföldi ország törvényeinek megfelelően hajtsák végre. Alapos ismeretekkel kell rendelkeznie a vám- és határvédelmi szabályokról. Biztosítania kell, hogy az exportigazgatási szabályzatot betartsák, hogy elkerüljék a szállítás késedelmét és a költséges büntetéseket.

Személyzeti kérdések 

Az import-exportmenedzser az alkalmazottak felvételével, munkahelyi képzésével és munkába való beilleszkedésével is foglalkozik. A munkavállalók hatékonyságával, termelékenységével kapcsolatos kérdések is az ő hatáskörébe tartoznak. A munkateljesítmény értékelését és az előléptetési javaslatokat is az import-exportvezető kezeli. 

Szállítási megállapodások 

Az olyan eljárásokat, mint a teherszállítmányok előkészítése, a rakomány mozgása és a késésekkel kapcsolatos kommunikáció, az import-exportvezető felügyeli. Ő felelős a gyorsabb szállítási útvonalak és alacsonyabb költségű fuvarozók felkutatásáért, valamint a gyorsított szállítás megkönnyítését szolgáló vészhelyzeti tervek kidolgozásáért.

Kapcsolatok 

Az import-export menedzser feladata, hogy jó és egészséges munkakapcsolatokat építsen ki a kormányzati szervek képviselőivel, az ügyfelekkel és a munkavállalókkal. Feladata, hogy rendszeres találkozókat tartson a potenciális ügyfelekkel, vámszakemberekkel, szállítmányozókkal és logisztikai cégekkel. Emellett az import-export menedzser a vállalat képviselőjeként részt vesz az állami vámügyi találkozókon is. Így a globalizáció összefüggésében egy vállalatnál egy hozzáértő export-import menedzser nagyban hozzájárul a vállalat nemzetközi határokon átnyúló kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztéséhez.

Feladatai
 1. Elvégzi a termékek/eszközök/anyagok országon belüli és/vagy országból történő mozgásának irányítását a vonatkozó helyi, országos és nemzetközi szabályoknak és eljárásoknak megfelelően.
 2. Kezeli a szükséges dokumentációt és online űrlapokat az összes import/export tevékenység hatékony, költséghatékony és jogszerű végrehajtásához.
 3. Fenntartja és adott esetben megosztja a kollégákkal az összes vonatkozó import/export jogszabály és eljárás; tarifák és vámok; engedélyek és korlátozások ismeretét.
 4. A pénzügyi és devizafolyamatok és tranzakciók irányítása a jogszabályokkal összhangban, valamint a tevékenységek költséghatékonyságának optimalizálása érdekében.
 5. Hatékony, pozitív kapcsolatokat ápol tevékenységének biztosítása érdekében. Szükség szerint kommunikál az export- és import- kapcsolódó hatóságokkal, valamint az ügyfelekkel és beszállítókkal az összes érintett területen és országban.
 6. Előre jelzi és jelenti az import/export szabályok és a vonatkozó helyi területi gyakorlatok jövőbeni változásait, és biztosítja, hogy az ilyen ismeretek beépüljenek az osztály saját stratégiájának, erőforrásainak és eljárásainak tervezésébe.
 7. A szervezet általános céljaival és követelményeivel összhangban lévő import/export stratégia és tevékenységek tervezése, szervezése és végrehajtása.
 8. Irányítja a pozíciónak alárendelt összes alkalmazottat.
 9. Kapcsolatot tart a vállalat más részlegeivel a szervezet értékesítési, beszerzési, anyaggazdálkodási, termelési és általános működési funkcióival kapcsolatos hatékony és releváns export/import tevékenységek és azok támogatása érdekében. 
Export-import feladat ellátásához szükséges készségek
 • A globális üzleti élet ismerete a legfontosabb készség ahhoz, hogy sikeres export-import menedzser lehessen. A nemzetközi üzleti szabályok ismerete további előnyt jelent.   
 • Azoknak, akik ezen a területen szeretnének karriert csinálni, nagyon jó kommunikációs készségekkel kell rendelkezniük.
 • Az angol és más nemzetközi nyelvek ismerete még érdekesebbé és könnyebbé teheti az export-import menedzser munkáját.
 • Ezen a területen nagy az időzítési nyomás, ezért az export-import menedzsereknek nagyon felelősségteljesnek és pontosnak kell lenniük a munkájukban.
Hogyan lehetsz export-import menedzser?

A jelölteknek bármely elismert felsőoktatási intézményben vagy egyetemen, bármilyen szakirányú diplomát kell szerezniük ahhoz, hogy ezen a területen, például üzleti/exportmenedzsment mesterképzésen vehessenek részt. 

A pályázóknak az alábbi lépéseket kell követniük ahhoz, hogy export-import menedzserek lehessenek. 

A diploma megszerzése után bármelyik szakon a jelöltnek be kell jutnia néhány kapcsolódó területre, mint például az MBA az exportmenedzsmentben vagy a PG Diploma in Business Management vagy Export Management.

Vagy: a jelöltek mesterdiplomájuk megszerzése után csatlakozhatnak valamelyik kereskedőházhoz, hogy munkahelyi tapasztalatot, vagy további képesítést szerezzenek, például PhD-t a kapcsolódó területen/tárgyból.

Az export-import menedzsmenthez kapcsolódó területeken tanfolyamokat nyújtó intézmények listája.

Budapesti Corvinus Egyetem; Széchenyi István Egyetem; Budapesti Gazdasági Egyetem;

Fizetés

Felelősségi körükből adódóan az export-impost szakügyintéző fizetése 600 000 – 700 000 Forint körül alakul, a menedzser pozícióban ez 700 000 – 950 000 (bruttó) forint is lehet.

Legolvasottabb

„Mit csinál?” – a lean manager a logisztikában

Manapság egyre többet hallunk a "lean"megközelítési módszerről a logisztika területén is. Nagyvállalatok előszeretettel használják a „Lean és Kaizen filozófia” - azaz a hatékonyságnövelés és a veszteségcsökkentés módszereit

Támogatott gépjárművezető képzés a sofőrhiány enyhítésére.

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén. Az 1,7 milliárd forintnyi

Logisztikai konferenciák naptára Európában 2024-ben

Logisztikai konferenciák 2024-ben számos logisztikai és közlekedési eseményre kerül sor Európában. A LogiJobs országonként mutatja be a közelgő logisztikai konferenciák és kiállítások naptárát. Tájékozódjon az

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása