Hogyan tervezz HR-stratégiát a logisztikában: útmutató lépésről lépésre

HR stratégia a logisztikában - Stratégiai kiválasztás
HR stratégia a logisztikában - Stratégiai kiválasztás

Ha 20%-al akarod növelni a termelést, hány emberre lesz szükséged? Ezt és ehhez hasonló kérdéseket válaszol meg egy átgondolt HR stratégia.

HR stratégiai tervezés az emberi erőforrásokban
Stratégiai HR a logisztikában | Fotó: Canva

HR stratégia a logisztikában

HR stratégia valójában kulcs a sikeres logisztikai üzleti modellekhez. Ez a tudatos tervezés alapja, amit azért fogsz szeretni, mert tonnányi időt és pénzt spórol majd neked az év során.

Miért fontos a HR stratégia?

A vállalkozások HR stratégiája az egyik legfontosabb elem az adott vállalkozás, cég sikeres működéséhez. A HR stratégia olyan terv, amely meghatározza azokat a folyamatokat, amelyekkel a vállalkozást felkészíti, támogatja és fejleszti annak munkavállalóit, annak érdekében, hogy elérje üzleti céljait. A HR stratégia tervezése során kiemelten fontos szem előtt tartani a logisztikai folyamatokat, hiszen ezekben az ágazatokban a munkavállalók sokszor kulcsfontosságú szerepet játszanak. 

Az első lépés az HR stratégia tervezésében a vállalati célok és az üzleti stratégia megértése. Az HR csapatnak tudnia kell, hogy milyen üzleti célokat kell elérniük, és hogy hogyan tudják a HR stratégiát az üzleti stratégiához igazítani. Az üzleti stratégiához igazított HR stratégia biztosítja, hogy a munkavállalók olyan képességeket és készségeket szerezzenek, amelyek segítik a vállalatot az üzleti célok elérésében.

Készségek és képességek

A következő lépés az, hogy a HR csapat felméri a jelenlegi munkavállalók képességeit és készségeit. Az HR stratégia olyan fejlesztési tervet tartalmaz, amely meghatározza, hogy mely munkavállalóknak milyen képességekre van szükségük a jövőbeni feladatok ellátásához. Az HR stratégia része az is, hogy a HR csapat felméri azokat a hiányzó képességeket és készségeket, amelyekre szükség van a vállalat céljainak eléréséhez. Ezután el kell dönteni, hogy az új készségeket és képességeket be kell-e szerezni a vállalaton belül, vagy külső forrásokból kell-e szerezni.

Az HR stratégia további részei az erőforrások felhasználásának tervezése, az értékelési folyamatok, a motivációs és juttatási rendszerek kialakítása és az alkalmazottak fejlesztése. Az HR stratégia sikeres megvalósítása szoros együttműködést igényel a vezetőség és a HR csapat között, és folyamatosan felül kell vizsgálni annak hatékonyságát.

HR Stratégia-tervezés lépései

 1. Elemezd az előző évi HR-eredményeket.
 2. Fogd az üzleti célokat és rendelj hozzájuk HR-célokat.
 3. Határozd meg az előbbihez kapcsolódó kulcsprojekteket. 
 4. Végezz HR-auditot és nézd meg, miből gazdálkodhatsz.
 5. Mérd a sikereket és vond le a következtetéseket legalább 3 havonta.

Elemezd az előző évi HR-eredményeket!

Mielőtt belevágnál a HR-stratégia elkészítésébe, érdemes az előző évet megvizsgálni  HR szempontból. Ennél nincs jobb módja, hogy ne kövesd el kétszer ugyanazt a hibát. Néhány kérdés és eszköz, ami segíthet ebben: 

 • Milyen HR-célok teljesültek az előző évben, és milyen eredménnyel? Például, sikerült felvenni annyi új kollégát, amely az ideális működéshez szükséges? Ők rendelkeznek a megfelelő képesítésekkel? 
 • Volt, ami nem a terv szerint alakult? Milyen tanulságokat vonsz le belőlük? 
 • Hogyan változott a munkaerő-piac az előző évben? Ez milyen hatással van a vállalatra? Például, egyre magasabb bérigények jelennek meg a kamionsofőrök esetén és a vállalatnak ehhez kell igazodnia.
 • Melyek a legújabb HR-trendek? Milyen mértékben követi ezeket a vállalat?

Hasznos eszközök az elemzéshez:

 • Rés-elemzés vagyis Gap-analízis.

Ez segít tisztázni, hová szeretne eljutni a vállalat az üzletben és mi kell ehhez humán oldalról. Mi az, ami ehhez még hiányzik. 

 • SWOT-elemzés:

Ezzel feltárhatod, melyek jelenleg a céges HR erősségei és gyengeségei. Például erős a csapat, jó a morál, de nincsenek juttatások, míg a konkurenseknél igen. Illetve kiderül belőle, milyen lehetőségek állnak előttetek, és mik a potenciális veszélyforrások.

2. Fogd az üzleti célokat és tűzz ki HR-célokat!

Egy jó HR-stratégia az üzleti célokra épül, hiszen ekkor szolgálja legjobban a vállalat érdekeit. Jó esetben ezek megvannak, vagyis tudod, mi az a bevétel, amit a cég az adott évben el szeretne érni, hogyan és meddig. 

Ha idén a tavalyihoz képest 20%-al szeretnéd növelni a termelést, akkor ahhoz nemcsak a gépparkot kell növelned, hanem a sofőrök számát is. 

Ehhez hány sofőrre van szükséged a normál működéshez és mikorra? (Normál működés = ahhoz, hogy ne legyen kiesés, számolva betegséggel és szabadságokkal)

Itt a sofőrök ideális száma lesz tehát a HR cél, amit el kell érj. Legkésőbb akkorra, amikor az új járművek is megérkeznek. (Hiszen vár még rájuk a betanulás.)

3. Határozd meg a kulcsprojekteket!

A cél, hogy kirajzolódjon, mit kell tenni ahhoz az első, második, harmadik és negyedik negyedévben, hogy elérjétek a HR célokat.

Folytatva az előző példát, már tudjuk hány új kollégára van szükségünk. A további lépésekhez először érdemes kibontani a kitűzött célt.

 • Milyen munkakört akarunk feltölteni?
 • Mikorra van szükségünk az emberekre?
 • Milyen képesítésű, kompetenciájú szakemberekre van szükség? (Itt is látjuk, hogy ezt nem az álláshirdetés összerakásakor kell meghatározni, hanem már jóval korábban.)
 • Ezt hogyan akarjuk elérni? Belülről csoportosítunk át, vagy kívülről hozunk be új embert?

Ezeket akár még tovább lehet bontani arra, mit kell megtenned napi vagy heti szinten a célok eléréséhez. A fő, hogy priorizáld a feladatokat és ez alapján készíts ütemezést. A feladatokhoz ne felejts el felelősöket rendelni. Fontos, hogy mindennek legyen gazdája és mindenki tudja, mi a feladata. 

4. Végezz HR-auditot és nézd meg, miből gazdálkodhatsz!

Ezen a ponton – ha minden lépésen túl vagy – már van egy stratégiád, amely mentén dolgozhatsz. Ám ahhoz, hogy ezt a gyakorlatba is át tudd ültetni, érdemes megtenned néhány lépést. 

Vizsgáld meg a cég jelenlegi HR felépítését!

Hogyan tudjátok sikerre vinni a stratégiát?

 • Miyen a HR jelenlegi felépítése, milyen változtatásokkal lehetne eredményesebb? (Például szükség van-e új kollégára vagy friss tudásra stb.) 
 • Mindenki tudja a HR-csapatban, mi a feladata és mi az ő felelőssége?
 • Van olyan feladat, aminek nincs gazdája?
 • Mennyire gyors és gördülékeny a kommunikáció a HR-en belül? Van, ahol megakadnak az infók?
 • Könnyű egymást helyettesíteni vagy betegség esetén minden úszik?
 • Jól dokumentáltak a folyamatok és a feladatok?
 • Milyen szoftverek segítik a HR működését, ezek mennyire hasznosak? Lenne jobb alternatíva?
 • Mit lehetne automatizálni, hogy több idő jusson a kulcsprojektekre?

5. Megvan a HR-stratégia, jöhet a megvalósítás!

Ha megcsinálod a kutatást, lefordítod az üzleti célokat a HR nyelvére, időt szánsz a kidolgozásra és ütemezésre, egy kész terv lesz a kezedben. Fontos, hogy a megvalósítás közben legalább 3 havonta ellenőrizzétek a munkátokat. Nézzétek meg, hogy a kitűzött célokhoz képest hol tartotok. Így menet közben tudtok korrigálni. 

“Mennyi idő összerakni egy stratégiát?”

Számolj vele így: az időnek, amely alatt feltárod az előző évet, a duplájára lesz szükséged a tervezéshez. Tehát, ha 1 nap alatt feltárod a múltat – ezalatt mindenkivel beszélgetsz – akkor 2 nap lesz, mire a stratégiát egy évre összerakod. 

“Mi lesz, ha csak a fióknak csinálom?”

Ez csak akkor fordulhat elő, ha a stratégiád elméleti, fiktív. Ez viszont inkább álmodozás, mintsem stratégiai tervezés. Utóbbi esetében megcsináltad a házi feladatod, vagyis feltártad a jelenlegi helyzetet és ehhez rendeltél célokat. Így konkrét lépéseid is vannak, amelyek kirajzolják neked az utat. Már csak meg kell valósítanod. 

Legolvasottabb

„Mit csinál?” – a lean manager a logisztikában

Manapság egyre többet hallunk a "lean"megközelítési módszerről a logisztika területén is. Nagyvállalatok előszeretettel használják a „Lean és Kaizen filozófia” - azaz a hatékonyságnövelés és a veszteségcsökkentés módszereit

Támogatott gépjárművezető képzés a sofőrhiány enyhítésére.

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén. Az 1,7 milliárd forintnyi

Logisztikai konferenciák naptára Európában 2024-ben

Logisztikai konferenciák 2024-ben számos logisztikai és közlekedési eseményre kerül sor Európában. A LogiJobs országonként mutatja be a közelgő logisztikai konferenciák és kiállítások naptárát. Tájékozódjon az

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása