„Mit csinál?” – a flotta karbantartó (flotta szerelő)

Flotta karbantartó
Flotta karbantartó

Ha szeretsz autókon vagy nagy teherautókon dolgozni, akkor érdekelhet a flottakarbantartói, vagy flotta szerelői karrier. Ebben az útmutatóban választ kaphatsz arra, hogy mit csinál egy flotta karbantartó technikus, megismerheted a tipikus munkafeladatait és a munkakörnyezetet, ahol dolgozik.

Flotta karbantartó - Autószerelő
Flotta karbantartó | Fotó: Canva

Mit csinál a flotta karbantartó?

A logisztikai szállítmányozási vállalatoknak (de más cégeknek is), amelyeknek működése személygépkocsikra, teherautókra, buszokra és/vagy nehézgépekre, például darukra támaszkodik, kulcsfontosságú, hogy a szállítóeszközeiknek folyamatosan üzemképesnek kell lenniük. A flottakarbantartó technikusok olyan vállalatoknál és vállalkozásoknál dolgoznak, amelyek áruk szállítására vagy szolgáltatások nyújtására használt járműveket alkalmaznak, vagy amelyek munkájukhoz eszközparkot használnak. A gépjárművek és eszközök ilyen csoportját vállalati flottának nevezzük. A flottaszerelő, vagy más néven flottakarbantartó technikus a flottát működtető gépek és eszközök karbantartásán, javításán dolgozik.

További példák a flottákra

 • Kiszállítási flották, amelyek termékeket szállítanak az ügyfelekhez,
 • Autókölcsönző és taxi flották,
 • Teherautó- és kereskedelmi flották, amelyek termékeket szállítanak,
 • Közüzemi flották karbantartási és javítási szolgáltatásokhoz,
 • Költöztető cégek teherautó-flottái, 
 • Rendőrségi, tűzoltósági és mentőszolgálat járművei,
 • Limuzinok, sofőrszolgálatok számára

A flotta karbantartók (szerelők) tipikus feladatai

A flotta szerelői szervizelik, karbantartják és diagnosztizálják ezeket a járműveket, biztosítják, hogy ne forduljon elő technikai fennakadás az üzleti tevékenységben. Minden járműnek megfelelő karbantartásra van szüksége ahhoz, hogy működőképes maradjon, és a flotta szerelőjének feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a járművek a legjobb állapotban legyenek, tágabb értelemben hogy az üzleti élet mozgásban maradjon. A flottaszerelő szerepe hasonló a márkakereskedésben vagy műhelyben dolgozó szerelőkéhez. Ha egy szerelő szenvedélyesen rajong egy adott gépjárműmárka iránt, vagy egy olyan vállalatnál szeretne dolgozni, amelynek egy bizonyos jármű-technológiai fókuszpontja van, akkor lehet, hogy a vállalat flottájában találhat munkát szerelőként.

Egy flotta szerelő életének egy napja

 • Járművek javítása,
 • Autóipari vagy elektromos/dízelüzemű problémák diagnosztizálása,
 • Munkaköri leírás készítése a problémák kijavítására,
 • Kommunikáció a flottamenedzserrel a munkáról,
 • Utazás távoli javítások elvégzésére,
 • A flotta szerelő dolgozhat a helyszínen, a vállalati garázsban, ahol a flotta található,
 • A flotta szerelői utazhatnak is, hogy javításokat végezzenek, amikor járművek vagy berendezések, meghibásodnak, és nem lehet őket elvontatni.
 • A flottaszerelő együtt dolgozhat más szerelőkkel, és általában a flottamenedzsernek tartozik beszámolási kötelezettséggel.

A flotta karbantartó feladatainak részletes leírása

Követi a szabványos eljárásokat, hogy segítse a járművek és/vagy berendezések megelőző karbantartását a biztonságos és hatékony működés biztosítása érdekében. Konzultál a tapasztalt technikusokkal a megfelelő karbantartási vagy javítási eljárásokról. Nyilvántartja a karbantartáshoz vagy javításhoz felhasznált időt, alkatrészeket, szerszámokat és berendezéseket. Kitölti a szükséges nyomtatványokat és beviszi a megfelelő információkat a flottakezelő rendszerbe az elvégzett feladatok dokumentálása érdekében.

Segíti a tapasztaltabb technikusokat a nagyobb javítási projektek egyes szegmenseiben. Újjáépíti vagy javítja a különböző osztályok által üzemeltetett különböző típusú járműveken található alkatrészeket; ide tartoznak a benzin- és dízelmotorok, szivattyúk, hidraulikus rendszerek, pneumatikus rendszerek, szállítórendszerek, fűtési/AC rendszerek, elektromos rendszerek, elektronikus/számítógépes rendszerek, sebességváltók, sebességváltóházak, szelepek stb. Keresi a lehetőségeit a berendezések teljesítményének javítása és/vagy élettartamának maximalizálása érdekében, hozzájárul az új berendezések specifikációihoz.

Udvariasan és szakszerűen kommunikál és munkakapcsolatot tart fenn másokkal a munkaköri feladatok ellátása során. Kommunikál a munkaegységen belül másokkal a munkamegbízásokkal és a munka előrehaladásával, illetve a körülményekkel vagy a munkával kapcsolatos információk közvetítése érdekében. Gyakran érintkezik a munkaegységen belül másokkal részletes és/vagy technikai információk cseréje céljából. Minden munkaköri feladatot a biztonsági irányelvek betartásával és a biztonsági gyakorlatok folyamatos tudatosításával végez. Megfelelő védőfelszerelést visel, ha a szabályzat előírja, vagy a körülmények azt mutatják, hogy erre szükség van. Egyéb feladatokat és tevékenységeket lát el megbízás szerint.

Minimális flotta karbantartói képesítések

A munkakör betöltéséhez szakiskolai végzettség vagy megfelelő tapasztalat alapvető gépjármű karbantartási feladatok elvégzésében, vagy a munkakör alapvető feladatainak sikeres elvégzéséhez elegendő, a fent felsoroltakkal egyenértékű végzettség és tapasztalat kombinációja. Érvényes vezetői engedély szükséges.

Ismeretek, készségek és képességek

 • A veszélyes anyagok kezelésének megfelelő és biztonságos eljárásainak ismerete, beleértve a szövetségi szabályozás szerinti tárolást és ártalmatlanítást.
 • A munkahelyi veszélyek és a szükséges biztonsági óvintézkedések ismerete.
 • A gépműhelyi gyakorlatok, hegesztési és egyéb fémmegmunkálási technikák ismerete.
 • A gépjárművek és dízelüzemű berendezések széles körének üzemeltetésével, karbantartásával és javításával kapcsolatos fogalmak, elvek és technikák ismerete.
 • A motorok, sebességváltók, hidraulikus rendszerek, fékrendszerek, HAVC, üzemanyag-befecskendezés, elektromos, elektronikus és számítógépes diagnosztika ismerete.
 • Alapvető matematikai számítási készség a pontos mérések elvégzéséhez és a javítási becslések elkészítéséhez.
 • Hegesztési, vágási és egyéb fémmegmunkálási technikák ismerete.
 • Általános számítógépes szoftverprogramok kezelésében és a fedélzeti számítógépes rendszerekhez való hozzáférésben való jártasság.

Fizikai követelmények

A munka nagy részét műhelykörnyezetben végzik, de szabadtéri munkavégzésre is sor kerülhet. A munka a közepestől a nehézig terjed, és emelést, tolást, húzást és mászást igényelhet. Előfordulhat, hogy a flotta karbantartóknak ki kell tenni magunkat több veszélyes, vagy kellemetlen munkakörülménynek, mint az időjárás, veszélyes anyagok használata.

Na és a fizetés?

Fizetési statisztikánk szerint egy flotta karbantartó fizetése a havi 450 000 – 550 000 Ft közötti sávban mozoghat.

Legolvasottabb

„Mit csinál?” – a lean manager a logisztikában

Manapság egyre többet hallunk a "lean"megközelítési módszerről a logisztika területén is. Nagyvállalatok előszeretettel használják a „Lean és Kaizen filozófia” - azaz a hatékonyságnövelés és a veszteségcsökkentés módszereit

Támogatott gépjárművezető képzés a sofőrhiány enyhítésére.

A munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program indul 2024. március 1-jén. Az 1,7 milliárd forintnyi

Logisztikai konferenciák naptára Európában 2024-ben

Logisztikai konferenciák 2024-ben számos logisztikai és közlekedési eseményre kerül sor Európában. A LogiJobs országonként mutatja be a közelgő logisztikai konferenciák és kiállítások naptárát. Tájékozódjon az

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása