A jó önéletrajz – tippek és tanácsok

A jó önéletrajz - tippek és trükkök - önéletrajz papírok egy asztalon
A jó önéletrajz - tippek és trükkök

A jó önéletrajz releváns, tömör és hibátlan. Rámutat a gyakorlati, valós képességeidre, tapasztalataidra, meggyőzi a munkáltatókat arról, amiben kiemelkedő képességekkel rendelkezel és, hogy te vagy a legjobb jelölt a megpályázott pozícióra.
A jó önéletrajz megírásához nem kell más, mint kreativitás és elszántság: van esélyem a legjobbnak lenni! Olvasd el tanácsainkat!

A jó önéletrajz - tippek és trükkök - önéletrajz papírok egy asztalon
A jó önéletrajz | Fotó: Canva

A jó önéletrajz formai jellemzői

A kiválasztási munkatársak, recruiterek jellemzően 1-2 percet töltenek egy önéletrajz átfutására, így lényegre törőnek kell lennie. Terjedelmét tekintve sose haladja meg a 2 oldalt (11-12-es betűvel szedve), szerkesztésekor ügyelj az áttekinthetőségre és a megfelelő tagolásra! Néhány ajánlás, amivel vonzóbbá teheted:

Érdemes egy szépen szerkesztett fejléccel indítani, ahol bal oldalon a személyes adataid szerepelnek, jobb oldalon pedig a fényképed (a neved felül középen vagy balra igazítva nagyobb betűmérettel).

 • A Times New Roman helyett használj más betűtípust, ami tetszetős, stílusában hozzád passzoló, de nyomtatásban jól látszódik, ezáltal máris egyedibb az összkép.
 • Kiemelésekkel (amit dőlt vagy félkövér betű használatával egyaránt megtehetsz) az erősségeidre, illetve illeszkedő tapasztalataidra, kompetenciáidra stb. hívhatod fel a munkáltató figyelmét. Ha lehet, magad szerkeszd Wordben vagy ha igazán haladó és modern szeretnél lenni, használj „divatos” mintákat, amit az internetről letölthetsz.
 • Figyelj arra, hogy helyesírási hibáktól, elgépelésektől mentes legyen az önéletrajzod, mert ez sokat elárul arról, hogy mennyire vagy alapos!
 • Ami gyakran hiányzik a köztudatból, hogy az önéletrajz az adatokat időrendben visszafelé tartalmazza, vagyis a legfrissebb tanulmányok, szakmai és egyéb munkatapasztalatok kerülnek előre!

Fénykép az önéletrajzban

Gyakori kérdés, hogy kötelező eleme-e a fénykép a jó önéletrajznak. A válasz nem, mégis manapság már az a meglepő, ha valaki ezt kihagyja. Milyen legyen ez a kép?

A legfontosabb, hogy aktuális, vagyis 2 hónapnál nem régebbi, igazolványkép méretű, semmi ne ússzon a háttérbe (szobarészlet, tengerpart stb.), és igényesen és diszkréten legyél felöltözve. Előnyös kép legyen, megfelelő fényviszonyokkal. Lényeges még, hogy a szakterületnek és beosztásnak megfelelő öltözetben legyél.

Milyen információkat tartalmazzon egy jó önéletrajz?

 • Ami általánosságban elmondható, hogy önéletrajzod legyen mindig célirányos,vagyis azokra a szakmai munkákra és készségekre helyezd a hangsúlyt, ami adott gyakorlati hely elnyerése szempontjából érdekes és előnyös lehet.
 • Gyakran maradnak ki olyan elemek, mint önkéntes munka, nem formális képzés (készségfejlesztő tréning) vagy akár közösségi tevékenység, melyek színfoltként hatnak és sok hasznos tapasztalatot hordoznak.
 • Az önéletrajz vázlatos bemutatkozás, de éppen koncentrált tartalma miatt fontos, hogy megnyerő megfogalmazásban (ámde mindig valósághűen!) adja vissza az általad elért eredményeket. Előfordulhat, hogy nem volt komolyabb szakmai feladatod, ilyenkor azt mutasd be, hogy mire kaptál szélesebb körű rálátást.

Önéletrajz felépítése

Most röviden végigkísérünk az önéletrajz egyes részein, arra inspirálva, hogy közben te is gondold át, hogy melyik részhez mit tudnál írni. Dőlt betűvel szedtük azokat, melyekre mindenképpen ki kell térni, míg a többi nem mindenki esetében releváns.

 1. Személyes adatok
 2. Tanulmányok/végzettség
 3. Szakmai tapasztalatok/ egyéb munkatapasztalatok
 4. Egyéb készségek – nyelvtudás – számítástechnikai ismeretek – jogosítvány
 5. Személyes kompetenciák
 6. Szabadidős tevékenység/Érdeklődési kör
 7. Referencia
 8. Keltezés, aláírás

Ezeket érdemes fejlécben megjeleníteni és csak a legszükségesebbeket belefoglalni úgy, mint az életkorod, állandó lakcímed vagy tartózkodási helyed és az elérhetőségeid: az e-mail címed és a telefonszámod. Kis ikonokkal is színesítheted, de amire különösen figyelj, az az e-mail címed (a legpraktikusabb a teljes nevedből generált e-mail cím) és a telefonszám. Mivel ez utóbbi a kapcsolatfelvétel leggyakoribb módja, mindig ellenőrid, hogy helyesen szerepel-e és ha pályázol, legyél ténylegesen elérhető, az ismeretlen számokat hívd vissza, ha csak bizonyos órákban tudod fogadni a hívásokat, azt jelölheted is.

A végzés előtt inkább a tanulmányok kifejezést használd, és ahogy azt korábban már említettük, visszafelé haladj az időben: előre kerülnek az aktuális (párhuzamos) tanulmányok, ezt követi a középiskola (az általános iskola az önéletrajzban nem mérvadó).

Felsőfokú tanulmányok

Balra igazítva jelöld, hogy melyik évben fejezted be tanulmányaidat, ha még folyamatban van, akkor a végzés évét hagyd nyitva. Írd ki az egyetem és a karod nevét, majd a szakod, szakirányod megnevezését, illetve, hogy az alap, mester vagy felsőfokú szakképzés.

Középfokú tanulmányok

A szakmai- és más jellegű középiskola leginkább akkor érdekes, ha elismert intézményről van szó, ha már az ottani specializációd mutatta elköteleződésed adott terület iránt vagy olyan általános készségeidet fejlesztette, mely alapvetően jól kamatoztatható a munkaerőpiacon.

Nézzük meg, hogy mi minősülhet szakmai tapasztalatnak és milyen részletességgel érdemes erre kitérni!

A legtöbbet a rész vagy teljes munkaidős állásból, vagy hosszabb szakmai gyakorlatból profitálhatsz, legyen az üzleti vagy közszféra. Minél hosszabb ez az idő, arányaiban annyival több a szakmai jellegű feladatok száma, amikorra beérik mindaz a tudás, amit átadtak neked.

Valamennyi esetben – és látjuk, ez milyen nagy változatosságot mutat – jelöld, hogy mikor, milyen időtartamot töltöttél ott (év, hónapok), a szervezet nevét, a munkavégzés helyét. Ezt követi a következő sorban az osztály/részleg, majd a pozíció megnevezése. Végül sorold fel a rád bízott feladatokat, a legfajsúlyosabbtól az általánosabbak felé haladva. Mindig gondold végig, hogy adott helyen végeztél-e olyan feladatot, ami a megpályázott helyen is várható vagy ahhoz hasonló, és azt kicsit részletesebben az elején mutasd be! Előfordul, hogy valaki több helyen közel hasonló feladatokat kap leendő szakmájából kifolyólag, de ha megvan a pozitív hozzáállásod a fejlődéshez, tapasztalatszerzéshez, az már önmagában értékelendő. Az önkéntes munka is nagyon értékes, hiszen hozzájárultál valamilyen jó ügy megvalósulásához és a kapcsolattartásban, szervezési folyamatokban is lehetett alkalmad szerepet vállalni. Összességében elmondható, hogy bármilyen, a munka világából származó tapasztalat jól mutat az önéletrajzban, csak tudni kell ügyesen strukturálni és megfelelően kapcsolni azokat! Idővel, ahogy színesedik a paletta, a korábbi tevékenységeid közül lesz olyan, ami kihagyható, ha azt nívósabb tapasztalatok felülírják.

Mi kerülhet még ide?

Az interjún mindig érdeklődve hallgatják a külföldi tapasztalatot, vagy egyéb képzéseket: ide tartoznak a készségfejlesztő tréningek, tanfolyamok, melyeknél mindig jelöld az időtartamot és milyen főbb témákat érintett, milyen pluszt adott.

Ebben a részben kap helyet a

 • nyelvtudás,
 • a számítástechnikai ismeret,
 • a jogosítvány és
 • az egyéb speciális ismeret

Nyelvtudás

Sorold fel, milyen nyelveket beszélsz, majd mindegyik mellé kerüljön oda vagy a legmagasabb szintű nyelvvizsga, vagy a tényleges nyelvtudásod, ami lehet alap, közép vagy akár anyanyelvi szintű is. A korábban megszerzett nyelvvizsga ellenére sok esetben kopik, passzívvá válik a nyelvtudás az évek alatt. Ezt érdemes jelölni, főleg, ha adott nyelv középfokú szintű használata egy pályázatban feltétel, hogy ne az interjún okozzon kellemetlen helyzetet, amikor nyelvet kell váltani. De természetesen az a legoptimálisabb, ha folyamatosan foglalkozol a nyelvvel vagy nyelvekkel, mert például a pályakezdő pozíciók 70-80%-nál elvárás az angol nyelvtudás.

Számítástechnikai ismeretek

Itt jelennek meg a Microsoft Office alkalmazások, melyek alapelvárásnak minősülnek, az elvégzett tanfolyam és minden olyan szakmai program vagy rendszer, amit használni tudsz.

Jogosítvány

Jogosítvány megszerzését jelöld például így: „B” kategóriás vezetői engedély (három éves vezetési gyakorlat).

Ha szeretnéd ezeket kiemelni, akkor inkább a motivációs levélbe fogalmazd bele, ahol van tered ezeket alátámasztani és részletesebben kifejteni. Ha az önéletrajzban is helyet kap, akkor, nagyon fontos, hogy 4-5 készségnél ne szerepeljen több, az erősségeidet viszont a munkáltató szemszögéből próbáld végiggondolni és azokat emeld ki, melyek azon a területen leginkább kamatoztathatók. Ügyelj arra is, hogy ne a sablonos közhelyeket használd, a megfogalmazásban igyekezz saját szófordulatokkal élni, és készülj arra, hogy az interjún ezeket példákkal, szituációkkal kell majd alátámasztanod.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért érdekli a munkáltatót, hogy mivel töltöd a szabadidődet. Egyrészt mert sok mindenre lehet következtetni belőle, például ha valaki versenyszerűen sportol, akkor feltételezhetően kitartó, jól tud koncentrálni vagy a csapatjátékból kifolyólag hatékonyan tud együttműködni másokkal. Másrészt jól kapcsolódhat egyes foglalkozásokhoz. Harmadrészt valami rólad, mint magánemberről is kiderül, és a kedvenc időtöltéseidről valószínűleg szívesen mesélsz majd az interjún. A legfontosabb, hogy ne általánosságokat írj, legyél minél konkrétabb. A jó önéletrajz a személyiséged egy részét is megmutatja.

Ez a rész egyébként szabadon választható, így az sem jelent gondot, ha kimarad az önéletrajzból, vagy ha az érdeklődési kör elnevezést használod, amibe több minden belefoglalható.

Legolvasottabb

Nehézgépjárművek: az Európai Tanács szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási előírásokat fogadott el

Az Európai Tanács a mai napon hivatalosan elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet. A naprakésszé

Már 57 minősített logisztikai park van hazánkban

Minősített logisztikai parkok Magyarországon Megvalósult a logisztikai szektor egy régi vágya, vagyis van lehetőség egy-egy logisztikai park pályázat útján történő minősíttetésére. A Közlekedéslogisztikai Konferencián adták át

Vasút és zöld kamionok: alapjaiban alakulhat át a magyar logisztika

Milyen tényezők állnak a vállalat fenntarthatósági stratégiájának megalkotása mögött, és milyen főbb pillérekre épül? Alapjaiban változik meg a magyar logisztika A Waberer’s a kelet-közép-európai régió

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása