Raktár, vagy elosztó központ. Mi a különbség?

Raktár

A raktár és a kiszolgáló központ (vagy elosztó központ) kifejezéseket gyakran felcserélhetően használják, de nagyon eltérő jelentéssel bírhatnak. Mindkettő olyan épület, amelyben árukészletet tárolnak az árukat értékesítő vállalkozások számára. A felhasználási esetek és a nyújtott szolgáltatások azonban gyakran meglehetősen eltérőek. Bontsuk le az egyes lehetőségeket, hogy teljesebb képet kapjunk arról, mi a legjobb e-kereskedelmi szállítási megoldás egy vállalkozás számára.

Raktár - targoncavezető férfi dolgozik a raktárban
Raktár | Fotó: pexels.com

Mi a szerepe egy raktárnak?

Amikor raktározási megoldásról beszélünk, akkor egy olyan vállalatra gondolunk, amely hosszabb ideig tárolja a termékeket. A raktár egy nagy raktárközpont vagy ipari helyiség, amelyet a készletek ömlesztett tárolására terveztek targoncákkal és konténerekkel, magasra rakott polcokkal és nagy mennyiségű termékkel feltöltött készletekkel.

Vannak olyan raktározási szolgáltatók, amelyek a nagykereskedelmi teljesítésre és olyan vállalkozásokra irányulnak, amelyek elsősorban nagykereskedelmi vagy B2B e-kereskedelmi megrendeléseket bonyolítanak hatalmas mennyiségben. Egyes nagykereskedők saját raktár(ak)kal rendelkeznek, ahol a felesleges készleteket tárolják, míg mások más e-kereskedelmi vállalkozásokkal együtt bérelnek helyet egy raktárban.

A raktárhelyiségek bérlése általában költséghatékonyabb, mint a vásárlás a közepes és kisvállalkozások számára. Az árképzés a rendelkezésre álló bérleti feltételektől függ. Érdemes azt is megjegyezni, hogy sok logisztikai raktár bérlője költségnövekedésre számíthat, a raktárbővítés és – építés iránti nagy kereslet miatt.

Mi az az elosztó központ?

Az elosztó központ az ellátási lánc része, és az összes olyan logisztikai folyamat központjaként szolgál, amely ahhoz szükséges, hogy a termék az eladótól a vásárlóhoz eljusson. A központ kezeli a teljes rendelésteljesítési folyamatot, a rendelésfelvételtől és -feldolgozástól kezdve a csomagolásig és a szállításig. A szolgáltató az elosztási központot használja a vásárlói megrendelések fogadására, feldolgozására és teljesítésére az olyan e-kereskedelmi kiskereskedők számára, akik racionalizálni szeretnék működésüket. Az elosztási központ célja, hogy az online megrendeléseket időben eljuttassa a vásárlókhoz, és az e-kereskedelmi cégeket mentesítse ennek a fontos, de kihívásokkal teli folyamatnak az irányítása alól.

Hogyan működnek az elosztó központok?

Az elosztó központ működése abból áll, amely segít eljuttatni az online megrendeléseket a küszöbig – ezt nevezik a megrendelések teljesítési folyamatának is. Egy e-kereskedelmi vállalkozás készletét stratégiailag egy 3PL elosztási központban tárolják, hogy felkészüljenek az ügyfelek megrendeléseinek teljesítésére. Miután egy vásárló befejezi a vásárlást egy e-kereskedelmi online portálon, a készletet átveszik, a dobozokat becsomagolják, majd felcímkézik a szállításhoz.

Az elosztási központok mind a vállalkozások közötti (B2B) megrendeléseket – jellemzően nagy mennyiségű terméket-, mind a vállalkozások és fogyasztók közötti (B2C) megrendeléseket feldolgozhatják, amelyeket közvetlenül a fogyasztó otthonába szállítanak.

Amikor egy eladó kiszervezi az e-kereskedelmi teljesítést, a 3PL az e-kereskedelmi portál tulajdonosának nevében végzi el a teljesítési folyamatot. Ez magában foglal mindent a készletgazdálkodástól kezdve a szállítási fuvarozókkal való díjtárgyalásokig.

A megrendelések teljesítési folyamatainak 3PL-hez történő kiszervezése megkönnyítheti a készletgazdálkodást, javíthatja az ügyfélkiszolgálást, és az eladónak sok időt takaríthat meg, hogy stratégiai szempontból fontosabb feladatokra összpontosíthasson.

Elosztó központ - Kiszolgáló központ
Elosztó központ | Fotó: pexels.com

Mi a különbség a raktározás és az elosztási központok között?

Hosszú távú vs. rövid távú tárolás

A raktározás a kereskedő készletének hosszabb távú tárolása a kijelölt helyeken -, az elosztási központ fő célja a készlet gyors átadása.

Ideális esetben a készlet nem maradhat egy hónapnál tovább az elosztási központban, különben a kereskedő magas tárolási díjakat fizethet. Az eladóknak azonban proaktívan több készletet kell küldeniük a teljesítő központokba, hogy mindig legyen elegendő termék a szállítás előtt.

Egy raktár vagy egy igény szerinti raktározási megoldás szerepe a termékek tárolása, míg az elosztási központ szerepe a szállítással kapcsolatos vevői elvárások hatékony teljesítése. Ez akkor válik lehetővé, ha a kiskereskedők a raktárkészletet a vevőik közelében található elosztási központokban tárolják, hogy csökkentsék a szállítási költségeket, a szállítási időt és optimalizálják a szállítási zónákat.

Műveletek

A statikusabb vagy inaktívabb raktárakkal ellentétben az elosztási központban folyamatos a mozgás, és sokkal összetettebb a működés. A 3PL egy elosztási központban különféle megrendelés-teljesítési szolgáltatásokat nyújt, többek között:

  • Készlet átvétele
  • Komissiózási listák generálása és a termékek komissiózása
  • Cikkek összeállítása
  • Dobozok csomagolás
  • Küldemények címkézése
  • Szállítási megrendelések
  • Áru visszaküldések kezelése

Ami a raktárban zajló műveleteket illeti, a fő művelet a készlet hozzáadásakor vagy kiszállításakor történik. Nem sok további szolgáltatást kínálnak.

A nagy e-kereskedelmi cégek hasonló szinten működnek – az Amazon raktárai és az Amazon elosztási központjai inkább válogatóközpontokként és kiszállítási állomásokként működnek. A csomagok a futószalagon mozognak, miközben a dolgozók szétválogatják a kisebb és nagyobb megrendeléseket, és előkészítik azokat saját szállításra, vagy egy harmadik fél által történő szállításra.

A szállítmányozók és fuvarozók

Egy áruelosztó vállalat számos különböző szállítmányozóval állhat kapcsolatban. Mivel egy elosztó központ úgy működik, hogy a közvetlen fogyasztói megrendeléseket a feladásuk után azonnal teljesíti, szükségük van a szállítmányozó fuvarozókra, hogy legalább naponta felvegyék a küldeményeket. Ez biztosítja, hogy a megrendelések az ígéretnek megfelelően időben eljussanak a fogyasztókhoz.

Attól függően, hogy egy áruelosztó vállalat pontosan milyen szolgáltatásokat kínál, a szállítmányozó cégeknek minden nap bizonyos időpontokban fel kell venniük az ügyfelek által választott, garantáltan aznapi vagy másnapi szállítási lehetőségekhez tartozó megrendeléseket. Más szállítmányozók és szolgáltatások rendszeres ütemezett átvételt végeznek, mind a belföldi, mind a nemzetközi küldemények esetében.

Ezzel szemben egy raktárnak jellemzően ütemezett, ritkább átvételekre van szüksége, mivel költséghatékonyabb a szállítmányozás és a dobozok raklapra történő összepakolása, mint az egyedi szállítási címkék generálása.

A szállítmányozó cégek a szállítmányok esetében igyekeznek a különböző átvételi helyekről származó készleteket összevonni, ami késedelmet okozhat az átvételi/kiszállítási időben, ezért a kereskedőknek hosszabb átfutási időt kell biztosítaniuk az előkészítéstől az átvételig.

Az elosztó központ előnyei

Nem meglepő, hogy sok e-kereskedelmi vállalkozás szeretné elkerülni a készlet tárolásával vagy raktározással járó gondokat.

Ha az e-kereskedő nem szeretne minden nap dobozokat pakolni és a postára szaladni, az elosztási központ remek alternatíva lehet. Az első számú jele annak, hogy egy e-kereskedőnek itt az ideje egy elosztási központ szolgáltatásait igénybe vennie, hogy már nem tud lépést tartani a növekvő rendelésmennyiséggel. Az áruelosztási szolgáltatók, akár nagykereskedelmi, akár kiskereskedelmi elosztásra specializálódtak, segítenek abban, hogy kevesebb időt töltsön az e-kereskedő a postai sorok között aggódva, és több ideje maradjon vállalkozásának fejlesztésére.

Bár a dobozok csomagolása és a vásárlói megrendelések kiszállítása kritikus fontosságú a fogyasztói elvárások teljesítése szempontjából, ezek általában olyan feladatok, amelyek könnyen kiszervezhetők. A vállalkozóknak és a web-áruházak vezetőinek végtelen to-do listájuk van, ezért más feladatokra tudnak koncentrálni. A megrendelések teljesítésére fordított időt marketingre, az ügyfélszolgálatra vagy termékmenedzsmentre fordíthatják.

A raktározás és az elosztás automatizálása

A modern elosztási központok, vállalatok a technológiát tartják az elosztási szolgáltatásaik középpontjában. Ez azt jelenti, hogy az elosztási folyamat minden lépését automatikusan, valós időben dokumentálják, hogy az e-kereskedelmi vállalkozások ismerjék készletük és az egyes megrendelések státuszát, hogy mi történik az elosztó központban az áruikkal.

Ez akkor lehetséges, ha az elosztási megoldások integrációkkal rendelkeznek az e-kereskedelmi platformokkal és piacterekkel. Ez a kapcsolat lehetővé teszi, hogy minden egyes vásárlói megrendelést automatikusan elküldjenek az elosztó központba, hogy az árut ott felvegyék, becsomagolják és kiszállítsák. A kiszállítás után a nyomon követési információk visszakerülnek a web-áruházba, és megoszthatók a vásárlókkal is.

A készlet hatékony és költséghatékony kezelése kritikus fontosságú minden e-kereskedelmi vállalkozás számára. Bár a „raktár” és az „elosztási központ” kifejezést gyakran felcserélhetően használják, a készlet tárolására szolgáló egyszerű raktárhelyiség iránti igény különbözik a teljes körű elosztási logisztikai szolgáltatások iránti igénytől.

Egy raktározással foglalkozó vállalat segíthet nagy mennyiségű készlet hosszú időn keresztül történő tárolásában. Egy áruelosztási vállalat, az elosztási központ(ok)ból gyorsan ki tudja szállítani a megrendeléseket az ügyfeleinek.

Mit csinál a raktárbiztonsági vezető?

Ha érdekel a raktározás és a raktározási folyamat, ez a cikk is érdekes lesz a számodra
Legolvasottabb

Nehézgépjárművek: az Európai Tanács szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási előírásokat fogadott el

Az Európai Tanács a mai napon hivatalosan elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet. A naprakésszé

Már 57 minősített logisztikai park van hazánkban

Minősített logisztikai parkok Magyarországon Megvalósult a logisztikai szektor egy régi vágya, vagyis van lehetőség egy-egy logisztikai park pályázat útján történő minősíttetésére. A Közlekedéslogisztikai Konferencián adták át

Vasút és zöld kamionok: alapjaiban alakulhat át a magyar logisztika

Milyen tényezők állnak a vállalat fenntarthatósági stratégiájának megalkotása mögött, és milyen főbb pillérekre épül? Alapjaiban változik meg a magyar logisztika A Waberer’s a kelet-közép-európai régió

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása