„Mit csinál?” – a túlméretes szállítás specialista

A túlméretes szállítás specialista olyan munkakör, amely egy olyan logisztikai szolgáltatással foglalkozik, amely lehetővé teszi rendkívül nagy mértetű és súlyú rakományok célba juttatását.

A túlméretes szállítás szabályozása

A túlméretes szállítás specialista munkáját számos szabály és rendelet szabályozza, amelyek célja a közlekedés biztonságának biztosítása és a közúti infrastruktúra védelme. Az ilyen szállítást végző vállalatoknak engedélyeket kell beszerezniük, amelyek meghatározzák a szállítás útvonalát, az időpontját és a szállításra szánt járművek típusát.

A szabályozás elemei

Az engedélyezési folyamat magában foglalja a túlméretes rakományok szállításának előzetes bejelentését, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy értékeljék a szállítás lehetséges hatásait és biztosítsák a közlekedés biztonságát. Az engedélyeket általában a közlekedési hatóságok adják ki, amelyek figyelembe veszik a szállítás tervezett útvonalát, a jármű típusát és a rakomány méretét és súlyát.

Továbbá, a túlméretes szállítás szabályozásának másik fontos eleme a járművek műszaki felszereltsége. A túlméretes szállítást végző járműveknek meg kell felelniük a műszaki követelményeknek és rendszeres ellenőrzéseken kell átesniük a biztonságos üzemeltetés érdekében.

Az engedélyezési folyamat

Az engedélyezési folyamat időigényes és számos kihívást jelenthet a szállító vállalatok számára. Ezek között szerepel az engedélyek megszerzésének időigényessége, a szabályok bonyolultsága és a szükséges dokumentáció mennyisége. Ugyanakkor a szabályozás fontos szerepet játszik a közúti biztonság és az infrastruktúra védelme érdekében. Ezért a szállító vállalatoknak szorosan együtt kell működniük a hatóságokkal, hogy megfeleljenek a szabályozási követelményeknek és biztosítsák a szállítás biztonságát.

A túlméretezett szállítmányok típusai

A túlméretes rakományok szakképzett vezetője által szállított berendezések és rakományok típusa a legtöbb esetben a következőket foglalja magában:

 • Rendkívül hosszú, magas vagy széles rakomány.
 • Bányászati berendezések és gépek
 • Nehéz vagy túlsúlyos szállítmányok
 • Mezőgazdasági berendezések és gépek
 • Építőipari berendezések és gépek
 • Gyártóberendezések és gépek
 • Csónakok, hajók
 • Nagyméretű, pótkocsira szerelt berendezések, amelyek csak vontatási szolgáltatást igényelnek
 • Mobil és előre összeszerelt házak
 • Daruk, acélszerkezetek, buldózerek, gerendák és egyéb nagyméretű berendezések és gépek

A túlméretes szállítás specialista általános feladatai

 1. Értékeli a rakomány részleteit és méreteit: mindig a túlméretes rakomány specifikációinak és útvonalának meghatározásával kezdi. A különböző országok eltérő szabályokkal és követelményekkel rendelkeznek, ezért előzetesen felkutatja a szállítmányra vonatkozó helyszíneket és részleteket.

2. A szükséges engedélyek beszerzése: kérelmezi, és beszerzi a rakomány szállításához szükséges engedélyeket az illetékes hatóságoktól. Ezt gyakran online is megteheti az állami közlekedési hivatalokon vagy engedélyező ügynökségeken keresztül.

3. Meghatározza a rakományra vonatkozó információkat: az engedély helyes kitöltéséhez és kérelmezéséhez részletes információkat kell megadnia a rakományról, például annak méreteiről, súlyáról, útvonaláról és az utazás dátumáról.

4. Elintézi az engedélyezési díjakat: a túlméretes fuvarozási engedélyek általában olyan tényezőkön alapuló díjakkal járnak, mint a súly és a megtett távolság. Az engedélyezés a bonyolultságtól függően néhány órától néhány napig is eltarthat.

5. Megszervezi a szállítmányozás feltételeit: az engedélyek gyakran feltételekkel járnak, például bizonyos órákban vagy napokon történő utazási korlátozásokkal és sebességkorlátozásokkal. Előfordulhat az is, hogy kísérőautó meglétére is szükség van.

6. Megtervezi az útvonalat: a stratégiai útvonal kialakítása a túlméretes fuvarozás eleme. Az útvonal tervezési szoftver használata sokat segíthet abban, hogy a rakomány zökkenőmentesebben érjen a helyszínre! Ezek a technológiák valós idejű forgalmi adatokat, útállapot-frissítéseket és hídátjárási információkat tartalmaznak.


7. A megfelelő fuvareszköz kiválasztása – A nehéz teherszállításhoz elengedhetetlen a megfelelő nehézpótkocsi és felszerelés kiválasztása a megfelelő súlykapacitást és tengelykonfigurációk alapján. Megfelelő rakományrögzítési technikák, például láncok és kötőelemek meghatározása, a megfelelő párnázás kiváltása a rakomány védelme érdekében nagyon fontos.

8. A túlméretes teherszállító járművezetők olyan speciális készségekkel és speciális ismeretekkel kell hogy rendelkezzenek, mint a:

 • Fejlett járműkezelés
 • Teherelosztás
 • Bonyolult manőverezési technikák
 • Berendezésspecifikus ismeretek
 • Tengelysúlyelosztás
 • A biztonságos szállítást biztosító rögzítési módszerek
 • Alacsony távolságok és szűk kanyarok felmérése
 • A biztonsági protokollok
 • Rakományrögzítési eljárások
 • Jó kommunikáció és csapattámogatás
Túlméretes szállítás specialista
Túlméretes szállítás specialista | Fotó: Getty Images

Milyen szerepet játszik a technológia a túlméretes szállításban?

A digitális korszakban az új technológiák átalakítják a nehézfuvarozást innovatív megoldásokat kínálva az útvonalak optimalizálására és a biztonság javítására. Az útvonaltervezéstől a valós idejű helymeghatározásig számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amely átalakítja a túlméretes szállítmányozás módját. Például:

GPS navigáció: a rakomány konkrét méreteire és súlyára szabott útvonalakat tud kiszámítani. Ez azt jelenti, hogy automatikusan képes azonosítani azokat az utakat és hidakat, amelyeken a rakománya elfér, anélkül, hogy akadálymentesítési problémákba vagy súlykorlátozásokba ütközne.

Helymeghatározás: a valós idejű helymeghatározás szintén létfontosságú! A valós idejű helyadatokkal a diszpécserek és az ügyfelek is bármikor nyomon követhetik a fontos szállítmányok haladását.

Terhelésfigyelő érzékelők: a terhelésfigyelő érzékelők tovább növelhetik a biztonságot a nehéz teherfuvarozás során. Ezeket az érzékelőket stratégiailag a nehézgépeken helyezik el, hogy olyan tényezőket mérjenek, mint a súlyeloszlás, a terhelés elmozdulása. Ha a rakomány súlypontjának elmozdulását vagy túlzott igénybevételt észlelnek, a járművezetők és a diszpécserek figyelmeztetést kapnak.

Kedvet kaptál a túlméretes szállítás specialista munkához?

Vágj bele! Ha van logisztikai technikusi képesítésed, hozzá néhány év gyakorlatod, mint fuvarszervező, vagy éppen tehergépjármű vezető, szereted a tervezést és a részleteket, jól kommunikálsz, akkor ez a Te szakmád. Szakértelmedet kamatoztatva nagy szakmai elismerésre számíthatsz a szállítmányozási logisztikán belül. A túlméretes szállítási specialista munkakör érdekes, különleges, gyakran stresszes, éjszakai munkát igénylő logisztikai szakma jó fizetéssel párosul, hiszen akár a 800-900 ezer forintot (bruttó) is megkeresheted havonta.

Legolvasottabb

Nehézgépjárművek: az Európai Tanács szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási előírásokat fogadott el

Az Európai Tanács a mai napon hivatalosan elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet. A naprakésszé

Már 57 minősített logisztikai park van hazánkban

Minősített logisztikai parkok Magyarországon Megvalósult a logisztikai szektor egy régi vágya, vagyis van lehetőség egy-egy logisztikai park pályázat útján történő minősíttetésére. A Közlekedéslogisztikai Konferencián adták át

Vasút és zöld kamionok: alapjaiban alakulhat át a magyar logisztika

Milyen tényezők állnak a vállalat fenntarthatósági stratégiájának megalkotása mögött, és milyen főbb pillérekre épül? Alapjaiban változik meg a magyar logisztika A Waberer’s a kelet-közép-európai régió

Állás

Adj fel álláshirdetést!

Hirdess a LogiJobson!
Növeld céged hatékonyságát és sikerét! Logisztikai szakembert keresel? Találd meg velünk a legkiválóbbat!
Kapcsolódó cikkek
Archívum

Raktári ergonómia a fizikai dolgozók egészsége védelméért

Raktári ergonómia - A logisztikai vállalatok felelősséget vállalnak alkalmazottaik biztonságáért, egészségéért. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a munkavállalók fizikai terhelésének könnyítéséhez. A raktári ergonómia alapvető fontosságú az

Teherszállítás a föld felszíne alatt? Ezt tervezik Svájcban

A Cargo Sous Terrain (francia nyelven, szó szerint: "Földalatti teherszállítás") egy tervezett földalatti logisztikai rendszer Svájcban. A szolgáltatók egy teljes körű, automatizált, rugalmas és tartós földalatti rakodási rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a raklapok és

Svájc – A teherforgalom csökkentése a városokban intelligens logisztikával

Az InnoSuisse cég "Smart Urban Multihub Concept" elnevezésű kiemelt projektjének célja egy olyan intelligens logisztikai koncepció kidolgozása, amely fenntartható módon csökkenti a városi területek teherforgalmát. E cél elérése érdekében a cég a kiskereskedelem, a logisztika

A Volvo megtalálta az energetika Szent Grálját

A Volvo Trucks hétfőn közölte, hogy megkezdte a hidrogén-üzemanyagcellákat használó járművei tesztelését. A svéd cég azt állítja, hogy hatótávolságuk elérheti az 1000 kilométert. Polimer elektrolitmembrános üzemanyagcella | Forrás: volvotrucks.hu Volvo-Trucks innováció A dízel már az

Minden, ami alternatív áruszállítás: e-cargo kerékpár

Az elektromos teherkerékpárt, más néven az e-cargo bicikli vagy e-cargo bike, sokan megmosolyogják, azonban reneszánszát éli. Nem mai találmány, korábban futárok, postások, szódások, tejesemberek, pékek rótták nap, mint nap ezekkel a város utcáit. Persze az

Konténerek be- és kirakodása 6 perc alatt?

Igen. Ez lehetséges... A Combi-CSS-t a konténerek berakodásának jelentős felgyorsítására fejlesztették ki. Miközben növeli az árukezelők biztonságát, minimalizálja a termék károsodását. A 30 000 kg-ig terjedő terheket egy konténeren kívüli platformra helyezik rá. A konténer

Elektromos konténerszállító kamionokkal zöldít a Metrans

Munkába állt az első elektromos konténerszállító kamion a döntően konténeres vasúti szállítmányozással foglalkozó METRANS Csoport csepeli intermodális terminálján. „Egyre többször igénylik az üzleti partnereink, hogy ne csak a terminálig, de egészen a telephelyükig szállítsuk el

Alternatívák áruszállításra – körkép 1.

REE Automotive áruszállítás Az egyik alternatíva az áruszállítás fejlődésére a REE Automotive, akinek a nevét korábban annak kapcsán lehetett hallani, hogy az indiai Mahindra is résztulajdonnal rendelkezik a cégben, mostanra pedig elkészült egy olyan jármű,

Önvezető elektromos teherautó, amelynek még sofőrfülkéje sincs?

A svéd Einride technológiai vállalat először mutatta be legújabb fejlesztésű fuvareszközük új képességeit az egyik ügyfelük telephelyén. Azt a lehetőséget demonstrálták, hogy egy távoli (remote) autonóm elektromos szállítás (AET) kezelő szakember több járművet egyszerre, vagy

Az első elektromos teherautó átadása Magyarországon

A Waberer’s csoport leányvállalatánál, a WSZL flottájában állt munkába az első tisztán elektromos hajtású Volvo FL teherautó. A teljes terheléssel mintegy 240 km elektromos hatótávra képes teherautó átadása kiemelt fontosságú pillanat, hiszen az elektromos nehézgépjárművek

Sütik megváltoztatása